Mine værktøjer
Du er her: Forside Søkredsen Historien om Galeasen Skibladner II

Historien om Galeasen Skibladner II

Skibladner II’s historie går tilbage til året 1897, hvor den blev bygget i Odense af skibsbygmester Niels Frederik Hansen. NF Hansen var kendt for at bygge meget fine skibe, og byggede en del skibe til staten bl.a. fyrskibe og toldkrydsere.

Han byggede desuden almindelige handelsfartøjer. Af alle disse fartøjer er der i dag bevaret fyrskib nr. XVIII (DEN STORE BJØRN), ålekvasen AASE af Middelfart, krydstoldjagten VIKING af Svendborg, en krydstoldjagt i tysk eje, samt galeasen SKIBLADNER II. 

 

Kendetegnende for N. F. Hansens byggerier er hans sans for detaljerne, som ses tydeligt i form af udsmykning af selv uvæsentlige detaljer. I hen ved 65 år sejlede galeasen de danske farvande tynde med forskellig fragt, bl.a., cement fra Aalborg. I 1924 blev det moderne tider ogfik sin første motor indlagt. Det var en kraftkarl på hele 33 HK.

 

Navnet Skibladner stammer fra den nordiske mytologi, hvor det var navnet på et skib bygget til guden Frey. Skibladner havde i mytologien flere gode egenskaber, som vi ville ønske vores nuværende Skibladner II var udstyret med. Skibladner havde altid vind i sejlene og det kunne foldes sammen og puttes i lommen.

 

Skibladner II har i sin levetid haft flere navne. Som nybygget galease blev den døbt Skibladner II. Siden har den heddet Djursland og Bruus som den hed, da FDF’s Søkorps K39 købte den i 1962.

 

1897 - 1911            P. F. Rasmussen                              SKIBLADNER II af Odense

1911 - 1927            C. A. Gregersen                               SKIBLADNER II af Lohals

1927 - 1940            C. E. Gregersen                               SKIBLADNER II af Lohals

1940 - 1947            J. B. Gregersen                                SKIBLADNER II af Lohals

1947 - 1957            A. Jensen                                         DJURSLAND af Grenå

1957 - 1962            E. Hald                                             BRUUS af København

1962 -                     FDF Københavns Søkreds                BRUUS, senere SKIBLADNER II af København

 

(FDF Københavns Søkreds hed indtil 1986 FDF’s Søkorps K39). Søkorpset sejlede om sommeren rundt i de danske farvande med børn og unge. Om vinteren var skibet hovedaktiviteten i kredsens børne- og ungdomsarbejde, hvor der blev foretaget forbedringer og vedligeholdelsesarbejde, samt undervist i søvejsregler, navigation og anden sømandskundskab. FDF Københavns Søkreds arbejder til stadighed på at vedligeholde Skibladner II og sikre at børn og unge kan opleve noget af fordums storhed i den danske sømandskultur.

Handlinger tilknyttet webside